قانون-بشير اسماعيلي/ مدرس دانشگاه
در انتخاباتی که سپری شد، رویداد های بدیعی رقم خورد که در تاریخ سیاسی ایران بیسابقه بودند. این حوادث نو، هر چند شوکه کننده و عجیب به نظر میرسیدند اما با این وجود، از پویایی پروسه سیاسی در ایران حکایت دارند.
دیدار امیر تتلو با حجت الاسلام رئیسی در بحبوحه مبارزات انتخاباتی از همین دست وقایع به حساب می آید. عجیب اینکه در گذشته، نامزد های مکلای انتخاباتی، به منظور کسب رای و حمایت افکار عمومی، با علما و روحانیون دیدار کرده و با ایشان عکس میگرفتند. اما در مورد مذکور، یک روحانی با خواننده ای غیر مجاز اما محبوب دیدار و عکس و فیلم آن را منتشر ميكند، به امید اینکه آراي هواداران وی را جذب و از خود وجههای جوان پسند و امروزی عرضه كند. به راستی چه بر سر جامعه آمده است؟
دیدار تتلو با رئیسی، نه دال بر سکولار شدن رایدهندگان و نه نشانه ای از استیلای مدرنیسم بر اجتماع ایرانی است. این امر را بیش از هر چیز باید نماد قدرت طبقه متوسط و تاثیر گذاری آن در امر سیاسی ایران قلمداد کرد. این طبقه رو به رشد با محوریت جوانان، تحصیلکردگان و زنان، در سال های اخیر بارها قدرت خود را به رخ نظام سیاسی و از جمله اصولگرایان کشیده اند. اینک به نظر می رسد اصولگرایان دریافتهاند برای پیروزی در نهادهای انتخابی، به جای انکار این طبقه بزرگ و تاثیر گذار، باید به آنها توجه كنند.
ابراهیم رئیسی و تتلو، هر دو به دليل این ملاقات ، مورد نكوهش قرار گرفتند. اما اگر از زاویه دیگری به اتفاق بنگریم، می توان آن را نقطه عزیمت آشتی اصولگرایی با طبقه متوسط دانست. تصویر رئیسی که دست بر شانه تتلو دارد، از تصاویر ماندگار در تاریخ سیاسی ایران خواهدبود. اصولگرایان دریافته اند که افرادی همچون روحانی و مرحوم هاشمی رفسنجانی با نزدیک شدن به طبقه متوسط، توفیق زیادی در سپهر سیاسی ایران بهدست آوردند؛ همان توفیقی که محمد خاتمی سالهاست از آن بهرهمند شده است.
بدنه اصولگرایان افرادی باهوش و با درایت سیاسی هستند. آنها به ویژه پس از انتخابات اخیر، برنامه هایی را برای آشتی با طبقه متوسط و جلب آراي از دست رفته این طبقه تدوین خواهند کرد. دیدار رئیسی با تتلو، هر چند به قربانی شدن هر دو آنها انجامید، اما به احتمال زیاد در آینده از آن به عنوان یک استراتژی درست یاد خواهد شد.
در عین حال نباید از این نکته نيز غافل شد که تخلیه روانی طبقه متوسط، در قالب انتخابات صورت می پذیرد. آنها از این طریق حس میکنند در سرنوشت سیاسی کشور تاثیر گذارند و از این طریق، آرامش آنها برقرار میشود. این امر،به ثبات سیاسی و امنیت ملی کمک میکند، چرا که درغیر اینصورت، تخلیه احساسات طبقه متوسط از طرق غیر مسالمت آمیزی همچون تظاهرات، مبارزات مسلحانه و اقدامات تروریستی صورت خواهد پذیرفت. پس، انتخابات نعمتی عظیم برای حفظ امنیت نظام جمهوری اسلامی و جامعه ایران است. اصولگرایان اگر میخواهند در این سازوکار همچنان سهمی داشته باشند، باید به طبقه متوسط امتیازاتی بدهند و اقدام به برنامه ریزی برای جذب آراي بیشمار آنها در انتخابات های آينده کنند. به قول حضرت حافظ که می فرماید : عنایتی بنما تا سعادتی ببری...