قانون-امید فراغت/ کارشناس ارشد علوم سیاسی
متخصصین یا به عبارتی تکنوکرات های مسلمان نیاز جامعه امروز است البته ناگفته نماند که باید در کنار تخصص، آداب نمایندگی مردم را نیز دانست. شوراي شهر نهادی بین مردم و حاکمیت است و به عبارتی در حد فاصل دو واقعیت زیست دارد که هم باید آداب قدرت و هم آداب و قواعد حرکت جامعه را بشناسد که اگر اینگونه باشند می توانند تعامل کاربردی را به منصه ظهور برسانند.
این روزها گمانه زنی ها در خصوص انتخاب شهردار پایتخت، یکی از موضوعات مهم اخبار سیاسی است و بر همین اساس هر دو جریان اصلاح طلب و اصولگرا ، نسبت به انتخاب شهردار حساسیت دارند و حتی این حساسیت به فضای ذهنی و فعلی ساختار کلان حکومت نیز انتقال پیدا می کند چرا که آوردگاه شهرداری تهران همواره از نقطه نظر سیاسی، پیش نیاز ورود به سطح بالاتر است!
داگلاس نورث، برنده جایزه صلح نوبل اقتصاد در سال 1993 ، یکی از آداب حضور در آستانه فضای توسعه ای را، منع حضور افراد نظامی در سیاست و اقتصاد می نامد و در شرایط اکنون جامعه، به افرادی احتیاج است که از ذهن توسعهای برخوردار باشند.نظامي و شبه نظامي بودن قاليباف و احمدينژاد، دليل برخي انتقادها به اين دو شهردار بود و با توجه به ویژگیهایی که داگلاس نورث در خصوص حضور در آستانه فضای توسعه ای بیان کرده ، شبه نظامی و نظامی نمیتوانند تناسبی با فضا و آداب توسعه یافتگی داشته باشند.
هویت نظامیگری با هویت توسعه ای مغایرت دارد براي مثال ادبیات قالیباف در انتخابات ریاستجمهوری 96 چگونه بود؟! همواره یک عنصر نظامی ناخواسته و ناخودآگاه در فضای ایجاد دوست و دشمن می رود و جامعه را دو قطبی می بیند زيرا اصول و موازینی که آموخته بر اساس دفاع در برابر دشمن است! وقتی ادبیات دشمن و دشمنی فضای غالب ذهنی او را فرا گرفت در کنش و واکنش های داخلی نیز در بيشتر مواقع رقیب را دشمن می پندارد.
راقم سطور آنچه از انتخاب مردم در اردیبهشت96 درک کرده ام این است که جامعه به بلوغ تاریخی رسیده و با ادبیات توسعه ای آشنا شده است و متوجه این نکته نیز هست، همانگونه كه یک متخصص مدیریت شهری و ...نمی تواند در حوزه های نظامی نظر بدهد یک نظامی نيز نمیتواند در خصوص ادبیات مطالبه جویانه شهری و تخصصی نظر بدهد و به همین دلیل به عقلانیت و واقعیتانگاری تکیه داده اند.
بنابراين و بعد از اين سالهايي كه مديريت شهري با انتقادهاي فراواني روبهرو بودهاست و با توجه به واقعیت های موجود و مقبولیت های عمومی و اجرایی، به نظر در این بازه زمانی با توجه به اینکه دیگر فرصت آزمون و خطا و تکرار مکررات نداریم امثال محسن هاشمیها برای شهردارشدن کاریزمای لازم را دارند و اینکه برخی اعضاي لیست امید،به محسن هاشمی نه می گویند! دلایلی دارند که باید از راهبران آن ها پرسید. ولي ايكاش تصميمگيران بدانند كه ملت چشم به راه تدبير آنها هستند و نبايد بگذارند كه اميد مردم با لغزشهاي سياسي نااميد شود.