قانون- معصومه ديودار
هرچه به فصل پاییز و آغاز سال تحصیلی جدید نزدیکتر میشویم، بوی ماه مهر و ماه مدرسه بیشتر به مشام میرسد. در این میان، نمیتوان از دغدغه والدین و البته دانشآموزان، در خصوص لباس فرم مدرسه چشمپوشی کرد. در سالهای گذشته، شاهد آن بودیم که به دلیل ضعفهایی که در زمینه طراحی لباس مدارس و همچنین استفاده از مواد و پارچه نه چندان مرغوب در تولید آنها وجود دارد، دانشآموزان رغبتی به استفاده از این لباسها حتی با ماهیت آموزشی نداشتند. از این رو، سال گذشته شاهد برگزاری نخستین جشنواره لباس مدارس بودیم که در تیرماه برگزار شد. اما برگزاری دومین جشنواره لباس مدارس قرار است با سال تحصیلی جدید همراه باشد. از این رو «قانون بچهها» به سراغ حمید قبادی، دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور، رفت تا درخصوص چگونگی و چرایی لزوم برگزاری چنین جشنوارهای سخن گوید. در ادامه مشروح این گفتوگو را میخوانید.
برای آغاز سخن از لزوم برگزاری نمایشگاه لباس مدارس و نخستین نمایشگاهی که تحت این عنوان برگزار شد و همچنين دستاوردهایی که به همراه داشت، برایمان بگویید.
موضوع لباس دانش آموزان و کارکنان مدارس و معلمان محترم یکی از اولویتهای بسیار مهم پیشبینی شده در آیین نامه اجرایی قانون ساماندهی مد و لباس است. بر اساس این قانون، وزارت آموزش و پرورش و همچنین کارگروه ساماندهی مد و لباس مکلف است برای فراهم کردن زمینههای طراحی متنوع برای لباس دانش آموزان، معلمان و کارکنان مدارس، با نگاه سنی، منطقهای و جنسیتی، از طریق راههای مختلف، بهویژه برگزاری جشنواره سالیانه لباس مدارس اقدام کند. در عین حال، باید زمینههای لازم برای تولید لباسهای برگزیده و داراي شاخصههای حجاب را نیز فراهم کند. از این رو، از سال گذشته، بنای برگزاری نمایشگاه لباس مدارس گذاشته شد.
گروههای دانشآموزی و خانواده آموزش و پرورش، ظرفیت گستردهای از جامعه را تشکیل میدهند و بهطبع ساعات متمادی را در طول روز از لباس مدرسه استفاده میکنند، از این رو، توجه به رنگ و تنوع و گوناگونی و استفاده از طراحی پارچه اهمیت بسیار زیادی دارد. متاسفانه، به دلایل گوناگون، شاهد آن هستیم که بخشنامهها، زمینه استفاده از پارچههای نامناسب را برای فرزندانمان فراهم میکنند. درحالی که، با برنامهریزی مناسب و طراحی ارزشمند میتوانیم جلوی گریز دانشآموزان از لباس مدارس را به حداقل برسانیم.
آیا از نظر قانونی برای طراحی لباس مدارس محدودیتی وجود دارد؟
قانونگذار به درستی و به دور از محدودیتهایی که از سوي برخی افراد اعلام شده، به روشني عنوان کرده است كه زمینههای تنوع و گوناگونی برای لباس مدارس وجود دارد. با توجه به ضوابط موجود، این احترام برای اقوام گوناگون در نظر گرفته شده است که با توجه به موقعيتشان، از تنوع طراحی، رنگ، کیفیت و نوع پارچه برخوردار باشند؛ چنانکه در برخی استانها از شمال به جنوب، شاهد تفاوت جدی در درجه هوا و تنوع جغرافیایی هستیم، به طبع در چنین استانهایی باید شاهد تنوع در طراحی لباس مدارس باشیم.
نخستین نمایشگاه لباس مدارس، تیرماه سال گذشته برگزار شد، اما زمان برگزاری این نمایشگاه در سال جاری تغییر کرد. چرا شاهد چنین تغییری در زمان برگزاری نمایشگاه لباس مدارس هستیم؟
یکی از جدیترین نقدهایی که سال گذشته درخصوص برگزاری نمایشگاه لباس مدارس مطرح شد، زمان نامناسب برگزاری این نمایشگاه بود که در تیرماه و تعطیلات تابستان برگزار شد. از این رو با عدم استقبال و حضور دانشآموزان و مدیران مدارس روبهرو شدیم. اما تعداد زیادی از تولیدکنندگان و طراحان لباس مدارس در آن نمایشگاه شرکت کردند و صدها نوع طرح جدید که امسال در برخی از نقاط کشور در حال اجراست، به نمایش درآمد. آثار متنوعي ارائه شد و پژوهشهایی درخصوص طراحی لباس مدارس انجام گرفت.
اما از آنجایی که امسال هدفمان در راستای توسعه مشارکت بیشتر خانوادهها و دانشآموزان است در صدد راه اندازی مسابقه و بخش رقابتی طراحی لباس مدارس برآمدیم.
سالهاست شاهد فعالیت کارگروه مد و لباس هستیم، اما در این سالها به موضوع لباس مدارس پرداخته نشد. این درحالی است که طراحی لباس مدارس از جمله مهمترین موضوعاتی است که کارگروه مد و لباس بايد به آن توجه میکرد. چرا در این سالها به این مهم پرداخته نشد؟
نکته درستی است. ما غفلت کردیم و تاخیر زيادي صورت گرفته است. اما امروزه آموزش و پرورش به این موضوع مهم پی برده و تا پیش از این نیز شاهد اقدامات پراکندهای درخصوص طراحی لباس دانشآموزان از سوي مدیران مدارس بودیم؛ با وجود این، در چارچوب نمایشگاه لباس مدارس، به صورت جدی به این موضوع پرداخته خواهد شد.
امیدوارم این ماموریت مهمی که کارگروه مد و لباس برعهده دارد و آن هم جریان سازی و ایجاد شرایط مناسب برای بهره مندی مردم و گروههای مخاطب، از طریق گسترش قدرت انتخاب بیشتر است، فراهم شود.
براین اساس، به پیشنهاد اعضای شورای سیاستگذاری مقرر شد در قالب تمهیدی به کودکان و نوجوانان مراجعهکننده به نمایشگاه لباس مدارس، این امکان داده شود تا در خصوص این مساله و همچنين موضوع رنگ لباس و ست کردن آنها با هم اظهارنظراتشان مطرح و احصا شود. درعین حال، بر لزوم اهمیت به نظرات کودکان و نوجوانان محصل در زمینه انتخاب نوع پارچه و رنگی که دوست دارند در البسه تحصیلشان از آن استفاده کنند نیز تاکید شده است.
با اهمیت دادن به یک مساله، میتوان ساز و کار پرداختن به آن موضوع را فراهم کرد. برگزاری نمایشگاه لباس مدارس سبب میشود تا تعداد بیشتری از طراحان به این موضوع علاقه مند شوند و با تحقق این مهم، شاهد ارائه طرحهای متنوع لباس مدارس خواهیم بود.