قانون- سرلشكر باقري از روزي كه سمت رياست ستاد كل نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران را بر عهدهگرفته است، با كشورهاي همسايه و همپيمان ايران، ديپلماسي نظامي راهبردي و قابل تقديري را به وجود آورده است؛ از تركيه و روسيه گرفته تا اينروزها كه نوبت به پاكستان رسيده است. در همين راستا ژنرال قمر جاوید باجوا، فرمانده ارتش پاکستان به دعوت رسمی رییس ستاد کل نیروهای مسلح به ایران سفر کرد و مورد استقبال باقري قرار گرفت. باجوا هم چنین در این سفر با همتای ایرانی خود نیز دیدار و گفت و گو کرد. در دیدار ژنرال قمر جاوید باجوا با سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری بر افزایش مناسبات نظامی دو کشور تاکید شد. سرلشکر باقری در این دیدار بر اهتمام ویژه و اولویت جمهوری اسلامی ایران در برقراری روابط حسنه با کشورهای مسلمان همسایه تاکید کرد. علاقهمندی و اراده دو کشور در ایجاد ثبات و امنیت در منطقه، ضرورت توسعه مناسبات دفاعی و امنیتی در حل مشکلات مشترک به ویژه شناخت و مبارزه با زمینههای گسترش تروریسم در مرزهای دو کشور، ضرورت گسترش مناسبات امنیتی - دفاعی در زمینههای صنعتی، تحقیقاتی، پژوهشی و آموزشی از دیگر محورهای این گفتوگو بود. همچنین دو طرف بر مشترکات دینی، تاریخی و فرهنگی بین دو کشور و بهرهگیری از این ظرفیتها در سطح بینالمللی و منطقهای و بهرهمندی از ظرفیتهای دفاعی و سیاسی در حل مسائل منطقهای و تشریک مساعی به عنوان دو کشور بزرگ و قدرتمند بدون دخالت بیگانگان تاکید کردند. گفتني است باجوا در ادامه با مقامات بلند پایه کشورمان نيز دیدار و گفت و گو کرد.
احترام نظامي به همسايه
ژنرال پاكستاني در همين حال با شيخ ديپلمات ديدار كرد و رییس جمهور کشورمان در دیدار قمر جاوید باجوا با استقبال از گسترش و تقویت همکاریهای دفاعی و نظامی تهران – اسلام آباد در جهت تحکیم ثبات و امنیت منطقه،گفت كه همکاریهای نظامی و دفاعی دو کشور نیز همپای روابط و همکاری ها در حوزه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی توسعه یافته و تقویت شود. حسن روحانی در این دیدار با بیان اینکه اراده جمهوری اسلامی ایران بر یک رابطه مستحکم، برادرانه و صمیمانه با همسایگان منطقه ای و از جمله پاکستان است اظهار کرد: این روابط بی تردید مورد خواست دو ملتی است که عمق روابط آنان با یکدیگر اکنون فراتر از روابط سیاسی دو کشور است. رییس جمهور با بیان اینکه تاریخچه همکاری نظامی و دفاعی ایران به دهه ها قبل بازمی گردد و امروز ما برای توسعه این روابط آماده ایم، گفت: با توجه به اراده دو دولت ایران و پاکستان بر تقویت مناسبات و همکاری نیروهای مسلح، این همکاری ها میتوانند با توسعه فعالیتهای آموزشی و مانورهای مشترک، همکاری در صنایع نظامی و انتقال تجربیات تعمیق یابد.
دو مشکل بزرگ جهان اسلام
روحانی، تروریسم و اختلافات فرقه ای و قومی را دو مشکل امروز جهان اسلام برشمرد و با تاکید بر نقش برخی قدرتها در ایجاد و تقویت این مشکلات و اختلافات در منطقه، اظهار داشت: قدرتها علاقه ای به اتحاد و برادری میان مسلمانان ندارند زيرا اگر این اتحاد و برادری تقویت شود، بی تردید کشورهای اسلامی بدون حضور دیگران قادر به حل مشکلات خواهند بود.رییس جمهور با اشاره به اشتراک نظر دو کشور در خصوص ضرورت حفظ وحدت میان کشورهای اسلامی و مبارزه با تروریسم و نقش برخی قدرتها در ایجاد این مشکلات، گفت: همکاری های ایران و پاکستان می تواند زمینه برای اتحاد بیشتر میان کشورهای اسلامی را نیز فراهم کند. هدف ما تقویت روابط میان کشورهای اسلامی است و تردیدی نیست که اختلافات میان کشورهای اسلامی با گفتوگو قابل حل و فصل است.
تقويت مرزي
در حالي كه سالها ايران از مشكلات مرزي با پاكستان رنج ميبرد، رييسجمهور تقویت بیش از پیش امنیت مرزهای مشترک دو کشور را ضروری خواند و اظهارداشت: مرزهای ایران و پاکستان باید مرز دوستی، توسعه و گردشگری بین دو ملت باشد و نباید اجازه داده شود برخی گروهکهای تروریستی، این مرزها را ناامن کنند.رییس جمهور هدف ایران را در منطقه، تقویت برادری و ثبات و وحدت میان این کشورها عنوان کرد و با اشاره به اینکه تروریسم معضلی برای همه کشورهای منطقه است، گفت: حضور ایران در عراق و سوریه برای مبارزه با داعش و سایر گروهکهای تروریستی و به دعوت دولت های این کشورها انجام شده و نتایج مثبت آن نیز برای این دو کشور و منطقه اکنون مشهود است؛ اما سوال بزرگ این است که هدف از حملات نظامی، تخریب و کشتار مردم یمن چیست؟
ژست برادري
فرمانده ارتش پاکستان نیز در این دیدار روابط ایران و كشورش را روابطی برادرانه ، ریشه دار و عمیق خواند و تاکید کرد که اسلام آباد خواهان گسترش همکاری های نظامی و دفاعی خود با تهران، همپای مناسبات تاریخی و اقتصادی است.ژنرال قمر جاوید باجوا با تشریح اقداماتی که برای تقویت امنیت در مرزهای ایران و پاکستان انجام شده، اظهارداشت: مردم پاکستان پیوسته برای مردم ایران بویژه بخاطر شجاعت و ایستادگی در برابر قدرتها و مهاجمان، احترام ویژه ای قایل هستند و ما مصمم به گسترش روابط با ایران در همه حوزه ها هستیم.وی با اشاره به گسترش تروریسم و افراطی های تکفیری در منطقه، اتحاد میان کشورهای اسلامی را ضروری خواند و گفت: باید اختلافات میان برخی کشورهای اسلامی در میز مذاکره حل و فصل شود و نباید به کشورهای غربی اجازه داد که به این اختلافات با هدف فروش تسلیحات خود، دامن بزنند.
دیدار ظریف و باجوا
در ادامه گشتزنيهاي ژنرال پاکستاني، او بعد از ظهر روز گذشت در محل وزارت امورخارجه با محمد جواد ظریف نيز دیدار و گفتوگو کرد. در این ملاقات طرفین در خصوص طیف وسیعی از همکاریها در زمینههای مختلف به ویژه سیاسی، اقتصادی، امنیتی، تامین امنیت مرزها، مبارزه با قاچاق مواد مخدر، تروریسم و افراط گرایی گفتوگو و تبادل نظر داشتند.آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای صادرات برق و گاز به پاکستان، تاکید بر اتحاد جهان اسلام و ضرورت هوشیاری کشورهای اسلامی برای خنثی کردن نقشه های ایجاد تفرقه میان کشورهای اسلامی و نیز موضوعات منطقه ای و بین المللی از دیگر محورهای گفتوگوی ژنرال قمر جاوید و ظریف بود.
احترام پاكستاني به مقام شهداي ايران
يكي از حواشي حضور باجوا در ايران اين بود كه از موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس ديدار كرد. وی در بدو ورود به موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس با حضور در یادمان شهدای گمنام این مجموعه نسبت به ساحت مقدس شهدا ادای احترام کرد. در این بازدید بهمن کارگر، ريیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، سردار سرتیپ قاسم فروتن، ريیس دفتر ريیس ستاد کل نیروهای مسلح، امیر فهمیده، جانشین ريیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، علی اصغر جعفری، مدیرعامل موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، سردار هاشمی دانا، معاون روابط عمومی و امور بین الملل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس وی را همراهی کردند.
سياستهاي دلنشين
اين سطح از رايزنيهاي نظامي و ديپلماتيك در زماني كه رژيم آل سعود به دنبال خدشه وارد كردن به جايگاه نظام جمهوري اسلامي ايران در منطقهاست بسيار مبارك به نظر ميرسد. از آنجايي كه پاكستان به نوعي جانشين عربستان در منطقه محسوب ميشود و مهد پروش نيروهاي وهابي و گسترش تفكر وهابيسم است، جذب اين كشور در بازه حساس كنوني ميتواند معادلات رژيم سعودي را بر هم بزند. سياست دلنشيني كه شايد بتوان گفت به ابتكار سرلشكر باقري است تا همتايان خود را به خط كند و نگذارد كه به بيراهه بروند. اين نوع ديپلماسي با محوريت دستگاه ديپلماتيك كشورمان و رايزنيهايي كه در سطح ديپلماسي پارلماني صورت ميگيرد، بهترين راهحل براي به انزوا كشيدن دشمنان ايران اسلامي است كه ميتواند جايگزين سياستهاي چالشي در منطقه شود. بيشك رژيم سعودي از اين اقدام ناخلفانه دولت پاكستان چندان راضي نيستند و از طرفي نيز نبايد به پايداري پاكستان كنار ايران دلخوش كرد ولي هر مقدار هم كه وضعيت ناخوشايند باشد، باز اين نوع اقدامات كمك فراواني به كشورمان ميكند و بايد ادامه دار باشد.
حامل پيام آتش بس؟
البته نگاه ديگري نيز وجود دارد كه ميگويد شايد فرمانده پاكستاني حامل پيامي از همپيمان خود براي ايران است. پيامي كه برگرفته از شكستهاي منطقهاي سعوديها در برابر ايران بوده و به دنبال نشان دادن موقتي پرچم آتشبس است. بي شك مذاكراتي در اين سطح نياز به زمان دارد تا جزيياتش رخنمايي كند و بايد منتظر ماند و ديد كه حضور ژنرال در تهران چه پيامي از اسلام آباد دارد، پيامي كه براي تقويت دوستي محسوب ميشود يا آنكه شعار پايان جنگ است.