قانون-هرچه به موعد بررسی جزييات لایحه بودجه سال 97 در صحن علنی مجلس نزدیکتر میشویم اظهار نظرها درباره این لایحه بیشتر می شود. یکی از بحث بر انگیز ترین بخش های این لایجه مربوط به افزایش قیمت حامل های انرژی به خصوص بنزین بود که از سوی جامعه با انتقاد روبهرو شد. حجم انتقادات تا جایی پیش رفت که در حوادث روز های اخیر نیز به موضوع گرانی بنزین اشاره شده بود. در این میان نمایندگان مجلس به نوبه خود نسبت به این افزایش قیمت واکنش نشان می دهند. شاید بتوان گفت فضاي کلی مجلس با افزایش این قیمت مخالف است. تعدادی از نمایندگان مجلس در هفته گذشته این افزایش قیمت را بر خلاف بهبود وضعیت اقتصادی مردم دانستند كه در ادامه نظر برخي نمایندگان مجلس درباره این افزایش قیمت را ميخوانيد.
اجازه برنامه ششم به دولت برای افزایش قیمت حاملهای انرژی
سید فرید موسوی
عضو هیات ريیسه کمیسیون اقتصادی
در رابطه با تبصره 18 لایحه بودجه سال 97 در خصوص افزایش قیمت حامل های انرژی باید گفت که مجلس در زمان بررسی لایحه برنامه ششم توسعه به دولت این اجازه را داده است که قیمت حامل های انرژی را افزایش دهد اما در حال حاضر نحوه اجرای این مجوز جای سوال دارد. دولت در لایحه بودجه 97 پیشنهادی در راستای اجرای این بند از برنامه ششم توسعه آورده است و پیشنهاد داده که قیمت بنزین 500 تومان افزایش پیدا کند و پیش بینی کرده است درآمدهای حاصل از این افزایش را که 17 هزار میلیارد تومان است،صرف بهبود بافت فرسوده، نوسازی حمل و نقل عمومی و توسعه اشتغال کند. در حال حاضر این سوال وجود دارد که افزایش قیمت حامل های انرژی چه تبعاتی بر شاخص های اقتصادی، وضعیت اقتصاد جامعه و تورم دارد. تبعات تورمی این تصمیم گیری، رشد اقتصادی کشور را تحت شعاع قرار می دهد و این نکته حائز اهمیت است که آثار تورمی روی دهک های جامعه متفاوت است و باید تاثیر افزایش قیمت را بر دهک های مختلف برآورد کنیم. باور من این است که بسیاری از دهکهای جامعه تاب و توان افزایش فشار تورمی را ندارند. باید ساز و کار اجرای بهینه سازی بافت فرسوده و توسعه اشتغال مشخص شود. در قانون هدفمندی یارانه ها اهداف متعددی ذکر شده است و از ابتدای اجرای این قانون تاکنون 320 هزار میلیارد تومان هزینه شد اما هیچ کدام از اهداف آن محقق نشده است. نمایندگان مجلس نمی خواهند همان خطا در قالب قانون بودجه با آثاری بدتر تصویب شود. از سوی دیگر زمان اینکه پول بکاریم و اشتغال درو کنیم گذشته است و این ایده دولت برای اختصاص اعتباری برای اشتغالزایی بايد به دقت بررسی شود.باید تبعات افزایش قیمت حامل های انرژی برآورد شود و آثار این تصمیم بر دهک های مختلف برآورد و راهکارها و نوع ورود به آن پیش بینی شود.
افزايش خانوارهای زیرخط فقر با افزايش قيمتها
سید محسن علوی
عضو کمیسیون امنیت ملی
شرایط امروز جامعه به صورتی است که رکود بر آن حاکم شده و تورم به سمت دو رقمی شدن حرکت می کند که براساس آخرین اطلاعات دریافتی این نرخ دو رقمی شده است و وضعیت نابسامان اقتصادی بر جامعه حاکم است. گرانی قیمت حامل های انرژی در طول 30 الی 40 سال گذشته نشان داده است که شوک اینچنینی در حاملهای انرژی سبب تورم، بالا رفتن قیمت ها و ایجاد شوک عظیم اقتصادی در جامعه می شود و نتیجه و خروجی آن سبب افزایش تعداد افرادی که در زیر خط فقر زندگی می کنند، می شود. افزایش قیمت حامل های انرژی ممکن است سبب التهابات اجتماعی در جامعه شود که شاید در شرایط کنونی صحیح نباشد، بنابراين ابتدا باید زیرساخت های اقتصادی اصلاح شود و مقداری فضای جامعه در حوزه اقتصادی رونق یابد، سپس به سمتی حرکت شود که درآمدهای دولت به سمت مالیات حرکت کند و از درآمدهای نفتی و انرژی خارج شود. به نظرم در شرایط فعلی افزایش قیمت حامل به صلاح نیست و باید اصلاح جدی در این روند شکل بگیرد. به جای اینکه درآمد در حوزه مالیات، مالیات مستقیم و غیرمستقیم افزایش یابد، باید در حوزه های دیگر اقدامات اساسی شود و مردم با ایجاد رونق منابع و ارزش افزوده ای ایجاد کنند که از این ارزش افزوده مالیات اخذ شود نه اینکه با فشار بر جامعه ارزش افزوده ایجاد نشده و به دنبال اخذ مالیات باشیم که این قطعا در شرایط کنونی مناسب نیست. این مردم هستند که تولید را رونق می دهند، اما دولت باید شرایط و مقدمات آن را فراهم کند. بنابراين زمانی که هنوز شرایط و مقدمات فراهم نشده و اصلاحات لازم در سیستم بانکی، اقتصادی و مالیاتی در حوزه های مختلف ایجاد نشده است به دنبال این هستیم که از عواید آن استفاده کنیم؛ چه عوایدی مگر چه اقدامی انجام داده ایم که بخواهیم از سود و عواید آن استفاده کنیم. ابتدا باید اصلاحات لازم انجام شود، زيرا این اصلاحات سبب رونق و ارزش افزوده میشود و سپس از آن باید برداشت کنیم نه اینکه اقدامی نکرده و بخواهیم ارزش افزوده بگیریم، چراکه این تحمیل فشار به مردم است.
گرانی بنزین به تشدیدرشد نرخ تورم منجر می شود3
سید علاءالدین خادم
عضو کمیسیون کشاورزی
عموم مردم نسبت به افزایش قیمت حامل های انرژی در لایحه بودجه سال 97 اعتراض دارند زيرا احساس می شود این موضوع سبب تشدید رشد تورم در جامعه می شود.
تجربه بیانگر این است رشد قابل توجه و یکباره قیمت حامل های انرژی باعث ایجاد شوک اقتصادی در جامعه می شود بنابراین باید در بحث افزایش نرخ حاملهای انرژی، تمامی جواب لحاظ شود. در موضوع افزایش نرخ حامل های انرژی باید از نظرات کارشناسان استفاده کرد زيرا افزایش نرخ سوخت در مقطع زمانی فعلی به صلاح اقتصاد کشور نیست.
من با رشد قیمت حامل های انرژی بهصورتی که در لایحه بودجه سال 97 لحاظ شده، مخالف هستم و معتقدم وضعیت اقتصادی خانوارها به نحوی نیست که بتوانند تورم بیشتری را تحمل کنند و نباید فراموش کرد رشد نرخ بنزین در مقطع فعلی باعث گرانی کاذب کالاها میشود.اگر قرار است نرخ حامل های انرژی با رشد روبهرو شود باید مکانیسم صحیحی وجود داشته باشد، به نحوی که زیانی از این بابت متوجه اشخاصی که مصرف بهینه سوخت دارند، نشود.
اگر در نهایت تصمیم بر این شد نرخ حاملهای انرژی در سال آینده با رشد روبهرو شود باید نرخ حامل های انرژی بهصورت پلکانی افزایش یابد. همچینین می توان با تجربه استفاده از کارت سوخت و سهمیه بندی، قیمت بنزین را دو نرخی کرد، به نحوی که کسانی مصرف مازاد سوخت دارند بهای بیشتری پرداخت کنند.