هر کسی می گوید جنگ جهانی سوم در راه است، سخت در اشتباه است؛ جنگ جهانی سوم خیلی وقت است که شروع شده اما شیوه و کارکرد آن فرق می کند. در دو جنگ قبلی، این گلوله ها بودند که تکلیف کار را روشن میکردند اما حالا، پسووردها، نام های کاربری و هزاران کد و لایه امنیتی است که مورد تهدید قرار میگیرند و دیپلمات ها، وزرا، روسای جمهوری، نخستوزیران و بهطور کلی سیاستمداران را آچمز می کنند! دیروز وقتی رسانه ها، خبر از لو رفتن هزاران پیام الکترونیکی مقام های اروپایی و آمریکایی را روی خروجی خود قرار دادند، آب سردی بر پیکره دنیای دیپلماسی ریخته شد و شوکی عمیق این سو و آن سوی آتلانتیک شمالی را فرا گرفت! فکر کنید که تمام اظهارنظرها و مکاتبات محرمانه و شخصی چندین وزیر خارجه، دیپلمات، رییس جمهور و نخست وزیر اروپایی به دست هکرهای اروپایی و روسی افتاده باشد! نه این تمام ماجرا نیست! اینکه مثلا دونالد ترامپ درباره دیدار محرمانهاش با همتای چینیاش چه گفته است، موضوعی بسیار با اهمیت است چرا که استراتژی اصلی از روی همین نقاط کور و پنهانی، شکل می گیرد نه از روی آنچه رسانه ها ثبت و ضبط می کنند!
عملیات بزرگ هک دیپلمات های اروپایی، در یک روز یا هفته و یک ماه اتفاق نیفتاده است؛ این حمله سایبری در طول سه سال صورت میگرفته بدون آنکه کسی بویی از آن ببرد! وحشتناکتر آنکه هیچ یک از سازمانهای امنیتی دولتی متوجه آن نشده اند، بلکه دست آخر یک شرکت خصوصی پرده از این عملیات بزرگ برداشته است. بدون شک با فاصله زیادی میتوان این حمله سایبری را، هک بزرگ قرن نامید. از این پس، احتمالا مقامهای اروپایی، دیگر به هیچ دستگاه الکترونیکی، اطمینان نخواهند کرد! شاید نوستالژی کبوترهای نامهبر، یک حسرت بزرگ برای دنیای دیجیتالی امروز باشد. امنیت که دیگر نیست.
هکرهای اینترنتی با نفوذ به شبکه ارتباطات دیپلماتیک اتحادیه اروپا به مدت سه سال اقدام به جمعآوری هزاران سند کردهاند که بخش عمدهای از آن به روابط پر تنش دولت آمریکا با چین و روسیه و نیز خطر به جریان افتادن دوباره برنامه هستهای ایران مربوط می شود.
به گزارش یورونیوز، بر اساس این گزارش دیپلماتهای اروپایی در یکی از این اسناد، پیامی در خصوص ملاقات میان دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین، روسای جمهوری آمریکا و روسیه مبادله کردهاند که به عنوان یک موفقیت (دست کم برای روسیه) از آن یاد شده است.
درباره یکی از پیام ها...
در یکی دیگر پیامهای مبادله شده که به نشست شانزدهم جولاي میان دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین بازمیگردد یک گزارش مفصل و یک تحلیل کارشناسی از گفتوگوها میان مقامات اروپایی و ريیس جمهوری چین به چشم میخورد که طی آن به نقل از شی جینپینگ، «ارعاب و تهدیدهای» ترامپ نسبت به پکن با یک مبارزه بوکس فری استایل بدون قانون مقایسه شده است.
گفته میشود شیوه استفاده شده از سوی هکرها برای نفوذ و بهرهبرداری اطلاعاتی سه ساله از شبکه ارتباطات دیپلماتیک اتحادیه اروپا مشابه با روشی است که از مدت ها پیش توسط یک واحد ویژه ارتش آزادیبخش خلق چین به کار برده می شود.
بر اساس گزارشی که شرکت Area ۱، کاشف این رخنه امنیتی منتشر کرده محتوای مکاتبات توسط هکرها بر روی یک پایگاه اینترنتی منتشر شده است.
شرکت Area ۱ تا کنون بیش از یکهزار و صد کابل هک شده از شبکه ارتباطی اتحادیه اروپا را در اختیار نشریه نیویورک تایمز قرار داده است. این درحالی است که شورای ملی امنیت ایالات متحده آمریکا هنوز نسبت به این ماجرا واکنش نشان نداده است.
این کانال ارتباطی ایمن و محرمانه در واقع منعکسکننده نوع نگاه اروپا و تلاش برای آگاه کردن بیشتر دیپلماتها نسبت به تنش حاد و آشفتگیهای سیاسی است که سه قاره جهان را تحت تاثیر قرار داده است.
در این ابزار انفورماتیک همچنین پیامهای متنی در باره مکالمات با رهبران عربستان، اسرائیل و دیگر کشورها که پیشتر محتوای آن بین اعضای اتحادیه اروپا توزیع شده در اختیار کاربران قرار میگیرد.
تحریمهاو مجوز سرمایهگذاری کشورها
یکی از کابلهایی که هکرها موفق به رخنه در آن شده اند به اطلاعات مربوط به تحریم تهران و درخواست مجوز از سوی کشورها برای سرمایهگذاری و صادرات کالا به ایران مرتبط بوده است. در این کانال همچنین اطلاعاتی دقیق در خصوص تلاشهای صورت گرفته در سال ۲۰۱۸ برای حفظ و تقویت ساز و کارهای اقتصادی جهت تشویق تهران به التزام و پایبندی به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ پس از خروج دولت ترامپ از این پیمان به چشم میخورد.
نیویورک تایمز پس از انتشار این گزارش به نقل از یک مسئول سابق سرویسهای اطلاعاتی آمریکا اعلام کرد که پیش از این درباره میزان آسیبپذیری شبکه ارتباطی اتحادیه اروپا در مقابل حملات سایبری چین، روسیه، ایران و دیگر کشورها هشدار داده شده بود.
سازمان ملل متحد زخمي هکرها
گفته میشود هکرهایی که به شبکه ارتباطات اتحادیه اروپا رخنه کردهاند به اقدامات مشابهی نیز در سازمان ملل متحد دست زده و چندین وزارت خارجه و وزارت دارایی در کشورهای مختلف را نیز هدف حملات خود قراردادهاند.
هک شبکه ارتباطی در سازمان ملل متحد به صورت عمده با محوریت جمع آوری اطلاعات مربوط به پیمان تجاری اقیانوس آرام صورت گرفته است. این پیمان یک توافق جمعی سرمایهگذاری و مقرراتگذاری بین ۱۲ کشور حاشیه اقیانوس آرام است که چین در آن جایی ندارد.
روایت نیویورک تایمز
یک سند دیگر مورخ هفتم مارس نشان میدهد کارولین ویسینی، معاون هیات اتحادیه اروپا در واشنگتن، به نمایندگان تجاری اتحادیه اروپا توصیه میکند تا ایالات متحده را به عنوان «مهمترین شریک ما» توصیف کنند و همزمان ترامپ را در «حوزههایی که ما در آنجا با آمریکا اختلاف نظر داریم مثل آب و هوا، تجارت و توافق هستهای ایران» به چالش میکشند.
نیویورک تایمز همچنین گزارش داد، این هکرها همچنین به شبکههای سازمان ملل متحد، فدراسیون کار آمریکایی و کنگره سازمانهای صنعتی (AFL-CIO) و وزارتخانههای امور خارجه و دارایی سراسر جهان نفوذ کردهاند.