درگيريهاي سياسي در اين روزهاي جنگ اقتصادي به كام مردم خوش نميآيد ولي شاهد آن هستيم كه برخي از جريانها و افرادي كه در كشور دستي بر ايجاد معضلات اين روزها دارند نيز در بروز اين نوع درگيريها پيشرو هستند. در همين حال چندي پيش و بعد از آنكه سعيدحجاريان به عنوان يك شخصيت اصلاحطلب سخناني را درباره وضعيت كشور و شيوه كشورداري روحاني به زبان آورد، محمودواعظي كه چهره قابل نقدي در دولت است، با خود دولت پنداري اظهاراتي را به زبان آورد. واعظي كه در تله خبرگزاريهاي خاص افتاد در بخشي از سخنان خود با تقسيم اصلاح طلبان به تندور و غيرتندرو مدعي شد كه دولت با قسمتي از جريان اصلاحات رابطه مناسبي ندارد كه سبب اعتراض تند اصلاح طلبان شد.
آقاي واعظي توخوبي!
در همين حال محمدعلی ابطحی، ريیس دفتر ريیس دولت اصلاحات، در واکنش به اظهارات واعظی در صفحه شخصی خود در توييتر نوشت كه آقای واعظی گفته ما با هیچ گروهی ائتلاف نکردیم، نه در سال 92 و نه در سال 96، یعنی رای مال خود آقای روحانی بوده و نه براي حمایت اصلاحطلبها. به نمکنشناسی کاری ندارم ولی قربان دهنت آقای واعظی؛ همه رای مال خود آقای روحانی بوده، همه افتخارات دولت و ريیسش هم مال خودتان. حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی نيز در انتقاد به اظهارات واعظی خاطرنشان کرد: «به آقای واعظی بگویید شکسته نفسی میکنید؛ آقای روحانی با اتکا به شما پیروز انتخابات شد. اصلاحطلبان که هیچ حتی اعتدالیها هم در پیروزی آقای روحانی نقش نداشتند؛ فقط شما بودید».
انتقاد از افتراق
محمود میرلوحی، عضو حزب اتحاد ملت نيز در واکنش به اظهارات اخیر محمود واعظی که گفته بود « اینکه ما در سال 96 با گروهی نشسته باشیم و با يكديگر برگهاي را بهعنوان ائتلاف امضا کرده باشیم خیر، نه در سال 92 این کار را کردهایم و نه در سال 96» گفت: در انتخابات سالهای 92 تا 96 اصلاح طلبان سه گام موفق در راستای اعتلای گفتمان اصلاح طلبی برداشتند که این سه گام محصول ائتلاف جریان اصلاحات با اعتدالیون بود که نتیجه این ائتلاف امروز پیش روی مردم قرار دارد. وی افزود: البته از آنجا که انتخابات شوراها شامل نظارت استصوابی شورای نگهبان نمیشود، اصلاح طلبان نیازی به ائتلاف با دیگر جریانهای سیاسی نداشتند و شاهد بودیم که نمایندگان جریان اصلاحات در اکثر شهرهای کشور موفق به ورود به شوراهای شهر و روستا شدند.عضو حزب اتحاد ملت یادآور شد: آقای واعظی به عنوان یکی از نزدیکان ريیس جمهور و کسی که ریاست دفتر او را برعهده دارد، باید نهایت، تلاش خود را به کار ببندد تا روابط میان دولت و حامیان انتخاباتی او حفظ شود. میرلوحی تاکید کرد: اگر در سال 92 ائتلاف میان اصلاح طلبان و اعتدالیون شکل نمیگرفت، آقای روحانی نمیتوانست پیروز انتخابات شود.
عضو حزب اتحاد ملت همچنین در واکنش به بخش دیگری از اظهارات واعظی که گفته بود «ممکن است برخی از اصلاح طلبان تند باشند و ما با آنها روابط خوبی نداشته باشیم» گفت: جبهه پایداری و ضد اصلاحات است که اصلاح طلبان را با این ادبیات مورد خطاب قرار میدهد و ما انتظار نداریم که آقای واعظی جریانی را تندرو خطاب کند که اگر با تمام ظرفیت خود اقدام به حمایت از آقای روحانی نمیکرد، ممکن نبود که ایشان در انتخاب به پیروزی برسد. این عضو شورای شهر تهران یادآور شد: اصلاح طلبان علیرغم انتقاداتی که به برخی سیاستهای دولت دارند، اما ناچارند به دلیل ترغیب مردم برای حضور در انتخابات و رای دادن به آقای روحانی، پاسخگوی عملکرد دولت باشند.
ماجراي راي پايين روحاني
محمدصادق جوادیحصار، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی نيز درباره اظهارات اخیر محمود واعظی که گفته بود « اینکه ما در سال 96 با گروهی نشسته باشیم و با هم قراردادي را بهعنوان ائتلاف امضا کرده باشیم خیر، نه در سال 92 این کار را کردهایم و نه در سال 96» گفت: آقای واعظی درست میگوید که در سالهای 92 و 96 هیچ ائتلافی به معنای مشخص بودن سهم طرفین پیروز در انتخابات وجود نداشته است. وی افزود: اما این واقعیت است که قبل از سال 92 آقای هاشمی و برخی بزرگان جریان اصلاحات در قالب قراردادی اجتماعی و سیاسی به این جمعبندی رسیدند که از آقای روحانی حمایت کنند. جوادیحصار ضمن بیان این مطلب که حمایت از آقای روحانی در شرایط خاص سال 92 یک ضرورت بود و اصلاح طلبان بابت این حمایت هیچ منتی بر سر دولت نمیگذارند، تصریح کرد: اما این بیانصافی است که دوستان ما در دولت بگویند هیچ جریان سیاسی در پیروزی آنها در انتخابات نقشی نداشته است.
به هر حال جریان پیروز انتخابات جریانی بوده که از ائتلاف نانوشته بین اصلاح طلبان و اعتدالیون شکل گرفته است. عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی لازم است که هم اصلاح اطلبان که حامیان اصلی آقای روحانی بودند، به حمایت خود از دولت پایبند باشند و هم آقای روحانی باید نسبت به وعدههایی که به حامیان خود داده متعهد باشد. جوادی حصار خطاب ريیس دفتر ريیس جمهور گفت: سوال من از آقای واعظی این است که اگر شما با سرمایه اجتماعی حزب اعتدال و توسعه وارد عرصه رقابتهای انتخاباتی میشدید، درصد پیروزیتان چقدر بود؟ بنابراین اینکه گفته شود هیچ حزب و جریانی در پیروزی آقای روحانی دخیل نبوده، به نوعی پاک کردن صورت مساله است. این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: به فرض اینکه بگوییم در سال 92 آقای روحانی تنها با حمایتهای مرحوم هاشمی پیروز انتخابات شد. سال 96 چگونه بود؟ اگر اصلاح طلبان در آن انتخابات پای کار آقای روحانی نمیآمدند آیا باز هم پیروز انتخابات میشد؟وی در پایان تاکید کرد: اگر اصلاح طلبان در انتخابات 96 از آقای روحانی حمایت نمیکردند در خوشبینانهترین حالت ایشان 16 میلیون رای داشت که با این تعداد رای بيشك نمیتوانست توفیقی در انتخابات داشته باشد.
ماستمالي يك توطئه
از طرف ديگر، اکبر ترکان عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه درخصوص اظهارات اخیر واعظی مبنی بر اینکه «با هیچ گروهی ائتلاف نکردیم نه در سال ۹۲ و نه در سال ۹۶»، گفت: بنده از صحبتهای آقای واعظی این را استنباط نمیکنم که دولت میخواهد خود را از اصلاحطلبان جدا کند. وی ادامه داد: از گذشته اصلاحطلبان با تمام صمیمیت و ظرفیت در پشتیبانی از دولت بودند و در مورد ائتلاف، منظورشان مساله دیگری است، چراکه ائتلاف تاکنون در سیستمهای ما اتفاق نیفتاده است. ترکان با بیان این پرسش مبنی بر اینکه مگر ما از اول انقلاب تا الان ما مقولهای بنام ائتلاف داشتیم؟، تصریح کرد: مفهوم ائتلاف یک موضوع دیگر است و در نظام سیاسی کشورمان احزابی وجود ندارند که به بلوغ ائتلاف رسیده باشند. عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه خاطرنشان کرد: احزاب کشورمان احزابی نیستند که به مرحلهای رسیده باشند که دارای ارزیابی روشن از آرای طرفدارانشان داشته باشند، بنابراين احزابی که به اصطلاح رقیب هستند تصمیم بگیرند که برای رقابت ائتلافها را انجام بدند، این مساله در سیستم انتخاباتی کشورمان هیچ وقت نبوده و اکنون هم نیست.
ماجراي افتراق و توطئه
محمودواعظي و تيم اعتدال و توسعه از همان زمان انتخابات سال 94 مجلس كه اصلاحطلبان را دور زدند و به سمت نيروهايي رفتند كه ريشه سياسي مشخصي نداشتند و بيشتر به اصولگرايان نزديك بودند، نشان دادند كه چه رويكردي را به دنبال دارند و اگر انتخابات حساس و خطرساز سال 96 نبود، اصلاحطلبان گزينه خود كه اسحاقجهانگيري بود را حمايت و راه را از اين طيف جدا ميكردند. ولي از آنجايي كه رقيب فردي مانند رييسي بود و احتمال ريزش راي و رفتن انتخابات به دور بعد وجود داشت، اين هزينه را به جان خريدند و وضعيت اينگونه شد كه امروز يك مهره از تيم اعتدال و توسعه اينگونه خودبزرگبيني دارد و سخناني را به زبان ميآورد كه سبب تامل است. نكات تاملبرانگيز ديگري كه در اين بين وجود دارد به مساله همگرايي امثال واعظي و تسنيم و فارس باز ميگردد، رويدادي كه توجيه چنداني براي تحليل آن نياز ندارد. رسانههاي معلومالحال خاص براي ايجاد انشقاق و آسيب وارد كردن به اعتقاد و باور بدنه حامي اصلاحات به توانايي و راهبردهاي سران اين جريان ميكوشند تا اختلافات ميان شخصيتهاي برتر اصلاحات و اعتدالي را به رخ بكشند و به نوعي عمل ميكنند كه اين موضوع چشمگير شود و افرادي مانند واعظي نيز به كمك آنها ميآيند.
نكته تامل برانگيز ديگري كه در اين بين وجود دارد سكوت تاملبرانگيز حسنروحاني و عقلاي دولت در برابر اين توطئه است! آنها در برابر اين شيطنتها سكوت پيشه كردهاند و به نوعي عمل ميكنند كه افرادي مانند واعظي در مسير ايجاد انشقاق ميان حاميان دولت و شخص روحاني موفق نشان دهند. اين طيف و افرادي كه امروز تصور ميكنند براي آنكه به راي مردم نيازي ندارند، ميتوانند به هر شيوه ممكن به تاخت و تاز بپردازند بايد بدانند كه گذر پوست به دباغخانه خواهد افتاد و روزگاري همين مردم انتقام ناكارآمدي شما و شيطنتها را خواهند گرفت.