داستان پر فراز وفرود سوریه به منبج رسید؛ جایی که کردها با رشادت در مقابل وحشیهای داعشی ایستادند و از کیان کشورشان دفاع کردند. اینجا همان جایی است که اردوغان به آن نظر دارد و به واسطه یک بهانه که شاخه سوری پکک در آن منطقه حضور دارند، مترصد این بود که به آنجا لشکرکشی کند. وقتی آمریکاییها به دستور ترامپ، راه خروج از سوریه را در پیش گرفتند، آینده مناطقی که تحت مدیریت کردها بود و با همکاری آمریکا در آرامش به سر میبردند باردیگر در کانون توجهات قرار گرفت. منبج، شهر و منطقه ای استراتژیک در سوریه پساداعش محسوب میشود و چگونگی تعامل یا تقابل با کردها نیز یکی از موضوعات بسیار مهم صحنه سیاست و امنیت در سرزمین شام محسوب می شود.با توجه به اینکه کردها متحد مهم خود یعنی آمریکا را از دست داده اند، چاره کار را در کمکخواهی از روسیه و دولت بشار اسد دیدند تا شاید با ورود قوای روس و ارتش ملی سوریه به صحنه، کسانی که خواب های آشفته ای برای منبج دیده اند، بیخیال نقشههایشان شوند. حالا با ورود ارتش ملی سوریه به منبج، آرامش پس از شوک خروج نیروهای آمریکایی از سوریه بر فضا حاکم شده و امید می رود که این آرامش در سال 2019 نیز ادامه داشته باشد. منبج شهری در نوار شمالی سوریه است و از مناطق مهم استان فوق العاده استراتژیک حلب به حساب می آید.جمعیت این شهر بیش از 70 هزار نفر است و ساکنین آن را کردها، عرب ها و قفقازیها تشکیل میدهند. با آغاز جنگ داخلی سوریه این شهر به تصرف تروریست های داعش درآمد اما سرانجام نیروهای کُرد، این شهر را پس از دو سال آزاد کردند. کردها همچنین در تلاشند تا دیگر کشورهای غربی را متقاعد کنند تا جای خالی دو هزار نیروی آمریکایی را که در شمال و شرق سوریه مستقر بودند ، پر کنند تا مانع از تسلط ترکیه بر قلمرویی به وسعت یک چهارم سوریه شوند.
ارتش بشار اسد روز جمعه و برای اولین بار پس از سالها وارد شهر کردنشین منبج در شمال سوریه شدند و پرچم دولت مرکزی این کشور را در این شهر برافراشتند. ورود آنها به منبج در پی درخواست یگانهای مدافع خلق موسوم به «ی پ گ» انجام شد.کردهای عضو «ی پ گ» در این روز در بیانیهای از دولت مرکزی سوریه خواسته بودند تا کنترل مناطقی را که نیروهای کرد تخلیه کردهاند، از جمله در شهر منبج، برعهده بگیرد و از این سرزمینها در مقابل حملات ترکیه حفاظت کند. نیروهای کرد اعلام کرده بودند که شهر منبج را با هدف مبارزه با نیروهای داعش در مناطق شرقی سوریه تخلیه کردهاند.
ارتش سوریه بلافاصله به این درخواست پاسخ داد و اعلام کرد که «امنیت کامل همه شهروندان سوریه و دیگر ساکنان شهر منبج را تضمین خواهد کرد».
تلاش کردهای سوریه برای همپیمانی با روسیه و اسد به جای آمریکا
درخواست کردها برای بازگشت نیروهای دولتی سوریه به مرزها که چندین سال است در کنترل نیروهای کرد بوده، نشان دهنده شدت بحرانی است که در پی اعلام عقبنشینی نیروهای آمریکایی از سوریه ایجاد شده است؛ آمریکایی که همواره از نیروهای کرد حمایت مالی و لجستیکی به عمل آورده است.منطقهای که در معرض خطر حمله نظامی قرار دارد، حدود یک چهارم سوریه را شامل میشود که بیشتر آن شامل مناطق شرق فرات میشود و نیروهای سوریه دموکراتیک کنترل آن را در دست دارند. این منطقه در مرزهای عراق تا شرق واقع است و شامل سه شهر اصلی قامشلی، حسکه و رقه است.
نیروهای سوریه دموکراتیک شریک اصلی واشنگتن در جنگ با داعش بودند اما ترکیه آنها را تهدید برای امنیت این کشور میداند.
آلدار خلیل، از سیاستمداران برجسته کرد گفت که مسئولانی از شمال سوریه هفته گذشته به مسکو رفتند و قرار است سفر دیگری نیز داشته باشند؛ با این امید که روسیه به سوریه فشار بیاورد تا به وظیفه خود درباره حفاظت از مرزها در برابر حمله نظامی عمل کند.
استقبال کرملین از ورود ارتش سوریه به منبج
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت: ورود نیروهای دولتی به شهر منبج و برافراشتن پرچم سوریه در آنجا گامی مثبت در مسیر برقراری ثبات در کشور است. ما از اینکه نیروهای دولتی سوریه دامنه مناطق تحت سیطره خود را گسترش دادهاند، بسیار خرسندیم. وی همچنین درباره نشست فردای مسئولان روسی و ترکیهای گفت: در نشست فردا در مسکو وزرای خارجه و دفاع ترکیه و وزرای خارجه و دفاع روسیه درباره موضوع منبج و برنامههای آنکارا برای عملیات نظامی در شرق فرات صحبت خواهند کرد تا بتوانند درباره تحولات سوریه و اتخاذ گامهای بعدی به تفاهم برسند.
علت تغییر استراتژی کردهای سوریه در قبال بشار اسد چیست؟
با هشدارهای آمریکا مبنی بر ترک سوریه و پایان دادن به حمایتهای خود از کردهای این کشور، اکنون رهبران کرد که عمدتا مناطق شمالی این کشور را در کنترل دارند، از مسکو و دمشق خواستهاند تا با فرستادن نیرو به مناطق مرزی، مانع از حمله نیروهای ترکیه به این مناطق شوند.
درخواست آنها از دولت سوریه برای فرستادن نیرو به این مناطق آنهم در حالی که کردها سالها برای حفظ خودمختاری خود جنگیدهاند، عمق بحرانی را که آنها در پی تصمیم دونالد ترامپ برای خارج کردن نیروهای آمریکایی از سوریه با آن مواجه هستند، نشان میدهد.اگرچه هنوز تغییرات چندانی در آرایش نیروها دیده نمیشود و نیروهای آمریکایی همچنان در منطقه مستقر هستند و دونالد ترامپ اعلام کرده که تخلیه نیروها به آرامی انجام میشود اما مقامات کرد به دنبال استراتژی جدیدی برای حفاظت از منطقه قبل از تخلیه کامل نیروهای آمریکایی و آغاز حملات ترکیه هستند. بر این اساس رهبران کرد تلاشهایشان را بر مذاکره با مسکو و دمشق متمرکز کردهاند.
وضعیت کنونی شمال و شرق سوریه
بخش عمده این قلمرو در شرق رود فرات قرار دارد و در حال حاضر تحت کنترل ارتش دموکراتیک سوریه موسوم به «اس دي اف» است؛ ارتشی متشکل از نیروهای سیاسی و نظامی کرد، عرب، آشوری، ارمنی، ترکمان که البته بخش قابل توجهی از اعضای آن را نیروهای یگانهای مدافع خلق تشکیل دادهاند.
ارتش دموکراتیک سوریه مهمترین متحد آمریکا برای مبارزه با داعش در سوریه محسوب میشد اما ترکیه به این تشکل، نگاه متفاوتی دارد و از آنجا که مبارزات «ی پ گ» را تهدیدی برای حاکمیت خود میداند، اعلام کرده است که آنها را سرکوب خواهد کرد.مقامات کرد شمال سوریه هفته گذشته سفری به مسکو داشتند و قرار است به زودی سفر دیگری را نیز انجام دهند. آنها امیدوارند که روسیه درنهایت دمشق را متقاعد کند تا وظیفه خود را برای دفاع از استقلال و تمامیت ارضی سوریه در مقابل تهدیدات ترکیه انجام دهد.