قانون- گروه جامعه
وقتی مقام معظم رهبری بر لزوم مشارکت همه مردم در مبارزه با آسیب های اجتماعی تاکید کردند و از همه آحاد جامعه خواستند برای مبارزه با آسیب های اجتماعی حتی آنهایی که به دین و اسلام اعتقادی ندارند اما ایران را قبول دارند با همه توان وارد میدان شوند، دولت نیز دستور ویژهای را برای تشکیل اتاق فکر و کارگروه ویژه در این خصوص صادر کرد و بهاين ترتیب موضوع آسیب های اجتماعی وارد فاز جدیدی شد. البته دولت به این امر بسنده نکرد و به گفته نمایندگان مجلس شورای اسلامی دربودجه 98 نیز براي اقشار آسیبپذیر، بازنشستگان، حقوق بگیران و اشتغال توجه ویژهاي قایل شد. حتی در این لایحه به ایجاد یک میلیون شغل اشاره شد که این مهم را می توان از نقاط مثبت و از ویژگی های بودجه دانست؛ موضوعی که براساس آن مقرر شده منابع و تسهیلاتی در اختیار بنگاههایی که با ظرفیت پایین کار میکنند، قرار داده شود تا در جذب نیروی کار و اشتغالزایی موثر باشد. با آنکه به تعبیر جامعه شناسان بروز آسیب های اجتماعی متاثر از تغییرات اقتصادی و فرهنگی هر جامعه است وحالا فرقی نمی کند آسیب ناشی از اعتیاد، طلاق و بیکاری باشد یا حاشیه نشینی و... ولی اینکه این آسیب ها چرا به وجود آمده اند و برای مقابله وکاهش آن چه باید کرد، دراین باره با «امان ا... قرایی مقدم» جامعه شناس، گفت وگوی كوتاهی انجام دادیم که در ادامه می خوانید:
ضرورت توجه به موضوع آسیب های اجتماعی در جامعه ما چیست؟
می دانید که امروزه یکی از مشکلات و معضلاتی که در جامعه بهوجود آمده، بحث بروز و شیوع آسیب های اجتماعی است؛ به طوریکه اهمیت موضوع به گونه ای بود که حتی مقام معظم رهبری به آن ورود کرده و بارها آن را مورد تاکید قرار دادند و نهادهای متولی از جمله وزارت کشور را ملزم به پیگیری جدی و بررسی عوامل موثر آن کردند تا پس از بررسی ، نتایج آن استخراج و برای اتخاذ تصمیمات و راهکارهای مناسب برای مقابله و کاهش آسیب های اجتماعی اعلام شود .
چه عواملی در بروز آسیب ها دخیل هستند ؟
از جمله عوامل بروز آسیب های اجتماعی می توان به عواملی چون اعتیاد ، طلاق ، فرار دختران ، حاشیه نشینی و ...اشاره کرد که هر کدام از آنها می تواند به نوعی به آسیبهای اجتماعی دامن بزند؛ به همین دلیل معاونت اجتماعی وزارت کشور ، شهرداری وپليس با تشکیل کار گروه ویژه اقدام به بررسی این مهم کردند.
وظیفه دولت در خصوص کاهش آسیب ها چیست؟
یکی از نکاتی که همواره باید مورد توجه دولتمردان قرار گیرد، نگاه ویژه به آسیب های اجتماعی و اختصاص سهم قابل توجه به آن در بودجه سالانه است تا دستگاههای متولی بتوانند با استفاده از راهکارهای مناسب در کاهش این پدیده خطرناک گامهای جدی بردارند.البته باید گفت که دولت تصمیم جدی درخصوص کاهش آسیبهای اجتماعی داشته و دارد و آن را یک ضرورت می داند .
چه گامهايي مورد نظر شماست؟
ببینید یکی از مشکلات امروزه جوامع ما بحث بیکاری است که رییس جمهور باید در رفع آن و ایجاد زمینه اشتغال تصمیمات جدی اتخاذ کند.براي مثال دولت در بودجه سال 98 توجه ویژه به بحث اشتغالزایی داشته است؛ بهطوری که گفته می شود در بودجه سال آینده به اشتغال یک میلیون و 70 هزار اشاره شده است ولی به اعتقاد من کافی نیست چون براساس آمار در حال حاضر سه میلیون بیکار در کشور داریم حتی در حال حاضر حدود 27 درصد از فارغ التحصیلان دانشگاهی ما بیکارند، پس ادامه این روند میتواند دامنه بروز آسیب ها را گسترش دهد .
به نظر شما چقدر طي سال هاي گذشته در کاهش آسیب ها توانستيم موفق باشیم؟
ما یک تئوری بهنام فضای حیاتی یا میدان زندگی داریم که آسیب ها را به دو دسته نیروی برانگیزنده آسیب مثل طلاق، بد سرپرستی، اعتیاد و... و نیروی بازدارنده آسیب مثل پلیس، زندان و دادگاه و... تقسیم می کند اما باید گفت که متاسفانه با وجود تاکیدات فراوان از سوی مقام معظم رهبری و رییس جمهورنیروی برانگیزنده بر نیروی بازدارنده پیشی گرفته و این امر موجب شده است تا خانواده از خط تعادل به سمت جرم هدایت شود.
به حاشیه نشینی اشاره کردید، این امر چقدر در بروز آسیب ها موثر است؟
آمارها می گوید که در حال حاضر 13 میلیون حاشیهنشین در کشور وجود دارد و این می تواند زمینه بروز جرم را فراهم کند چون یکی از عوامل مهم در بروز آسیب ها وجود شهرهای بزرگ و مهاجر پذیر است که باید نظارت بیشتری صورت بگیرد.