قانون-اين روزها انگار غباري غليظ از بي تحركي بر سر بازار مسكن كشور آوار شده است. بازار مسكن در ركودي سنگين و بي سابقه به سر ميبرد كه تنها مختص خريد و فروش در اين بازار نيست.خريد و فروش براي مردم تبديل به رويايي دست نيافتني شده و از سويي اجارهبهاي خانهها نيز آنقدر افزايش يافته كه مردم مجبور شدهاند يا به دنبال خانههاي كوچكتر باشند يا از محلهاي كه در آن زندگي ميكنند چندين محله پايينتر بيايند. اين تنها وضعيت يكي از بخشهاي پيشران اقتصاد در كشور است. اقتصاد بيماري كه نهتنها در سالهاي گذشته هيچ چارهاي براي حل مشكلات آن انديشيده نشده بلكه پيشرفت بيماري، آن را در برهههايي تا مرز فروپاشي اقتصادي پيش برده است.
پيشنهاد وزير
در خصوص نابسامانيهاي وضعيت بازار مسكن چندي پيش وزیر راهوشهرسازی گفته بود: «رکود مسکن در سالهای گذشته و همچنین افزایش ناگهانی قیمت مسکن و اجاره بها، فشار زیادی را بر مردم آورده است. باید بتوانیم شکاف ایجاد شده را کم کنیم. مسکن و ساختمان در رونق اقتصادی نقش مهمی ایفا میکنند و این باور در عموم جامعه جا افتاده است و با تاکیدی که ريیسجمهوری نیز داشتند، بايد برای حل مساله مسکن و عمران مردم، اهتمام ویژه ای داشته باشیم. رونق بخش مسکن میتواند به عنوان محرک اقتصادی عمل کند. با رونق بخشیدن به مسکن که از طریق افزایش سرمایه بانک به عنوان پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی در لایحه بودجه ۱۳۹۸ بر آن تاکید شده، هم میتوانیم به نیاز مسکن مردم پاسخ دهیم و هم در ایجاد اشتغال و تولید، گامهای موثري برداریم».
معاملات مسكن در دي
طبق گزارش تازه بانک مرکزی با تایید آمار، وزارت راه وشهرسازی، رشد قیمت مسکن در تهران در دی امسال نسبت به سال گذشته را ۹۰.۸ درصد اعلام کرد. متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران در دی سال ۹۷، ۹۸ میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۲.۵ و ۹۰.۸ درصد افزایش نشان میدهد. تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران در دیسال جاری به ۶.۷ هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱.۴ و ۶۴.۶ درصد کاهش نشان میدهد. گفتنی است، گزارش تحولات مسکن شهر تهران برگرفته از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور است که توسط اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی بانک مرکزی تهیه میشود.
وضعيت مسكن در سال 98
مصطفیقلی خسروی، رییس اتحادیه مشاوران املاک در اين زمينه چند روز پيش از کاهش ۲۷ و ۶۶ درصدی معاملات مسکن به ترتیب در کشور و تهران طی دی۱۳۹۷ خبر داد و گفت: «در سال آینده جهش سنگینی را در قیمت مسکن نخواهیم داشت و رشد قیمتها متناسب با نرخ تورم عمومی خواهد بود. در دي ۱۳۹۷ بالغ بر ۶۵ هزار و ۳۳۰ قرارداد خرید و فروش در کل کشور امضا شد که نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۲۷ درصد کاهش نشان میدهد. در بخش اجاره نیز ۴۰ هزار و ۶۴۷ اجارهنامه در کل کشور به امضا رسیده که نسبت به زمان مشابه سال قبل ۱۴ درصد کاهش یافته است. در سال آینده نیز انتظار ایجاد ظرفیت جهشی در بازار مسکن نداریم. ممکن است متغیرهایی همچون تورم عمومی، افزایش احتمالی قیمت حاملهای انرژی و افزایش نرخ دستمزد، تاثیر اندکی بر بازار مسکن ایجاد کند اما بعید است در سال ۹۸ شاهد نوسان مجددی مانند سال ۹۷ در بازار مسکن باشیم و رشد قیمتها با نرخ تورم در حالت تعادل قرار میگیرد». در آذر ۱۳۹۷ نیز که آمار آن از سوی رییس اتحادیه املاک اعلام شده بود، تعداد قرارداد خرید و فروش ملک در کل کشور و شهر تهران نسبت به ماه مشابه سال قبل از آن به ترتیب ۲۲ و ۶۴ درصد کاهش نشان میداد.