در چنین روزی در سال 58 و 50 روز بعد از تشکیل دولت موقت ،دکتر کریم سنجابی از رهبران جبهه ملی که سمت وزارت خارجه را در دولت موقت انقلاب برعهده داشت استعفا کرد. سنجابی از مبارزان باسابقه دوران شاه بود که به دنبال آغاز موج انقلاب، شاه به او پیشنهاد پذیرش نخستوزیری را داده بود اما سنجابی چنین پیشنهادی را نپذیرفته بود. سنجابی علت استعفای خود را وجود مراکز متعدد قدرت و تصمیم گیری در روزهای اولیه انقلاب اعلام کرد.
حکم حکومتی برای آزادی شهردار تهران
در چنین روزی در سال 1376 رهبر انقلاب در حکم حکومتی به ريیس قوه قضاییه، دستور آزادی غلامحسين کرباسچی شهردار تهران را تا زمان تشکیل دادگاه برای رسیدگی به تخلفات صادر کردند. این حکم در پی درخواست کتبی ريیسجمهور وقت برای آزادی کرباسچی صورت گرفته بود.
درگذشت توکویل
16 آوریل 1859 ميلادي، الكسيس توكويل انديشمند ليبرال، تاريخدان و نويسنده فرانسوي در 54 سالگي درگذشت. توكويل عميقا هوادار آزادي فردي بود و از احتمال اين كه «اكثريت» به استبداد و ستمگري و زورگويي بپردازد نگران بود. او كه زماني وزير امور خارجه فرانسه بود، تاليفات متعددي از جمله «دموكراسي آمريكا» و «نظام پيشين [فرانسه] و انقلاب [فرانسه]» را دارد. بيشتر تاليفات و رسالههاي توكويل درباره دموكراسي است.
يكي از فرضيههاي او در اين زمينه، در معادلهاي كه خودش آن را نوشته خلاصه شده است: «برابري در حقوق + نبودن تبعيض در جامعه + آزادي = دموكراسي». توكويل از هواداران تشكيل انجمنهاي داوطلبانه در هر زمينه و حرفه بود و ميگفت: «مردمي كه در يك موضوع و امر، منافع و خواست مشترك دارند، ميتوانند به صورت يك بدنه و به مثابه يك خانواده به حل مشكل كمك كنند و دولت ناچار ميشود در اين زمينه ياري دهد و «جامعه مدني» وقتي تحقق مييابد كه انجمنها به احقاق حقوق افراد كمك داوطلبانه كنند». به نظر توكويل، بهترين رييس دولت آن است كه در دوران حكومتش آحاد مردم آرامش خيال داشته، ترس نداشته و ارعاب و تعرض در ميان نباشد و تنها در چنين محيطي است كه پيشرفت حاصل ميشود. تاكيد توكويل در زمينه نوشتن و نويسندگي و حتي سخنراني، بر رعايت ساده نوشتن و ساده گفتن بود. وي در اين زمينه گفته است: «مردم دروغ را آسانتر ميپذيرند تا يك حقيقت پيچيده را».