قانون-فاطمه خسروی
FATF یک قرارداد نیست بلكه یک سازمان بیندولتی است. « گروه ویژه اقدام مالی» در سال ١٩٨٩ به ابتکار کشورهای عضو گروه «جی ٧» تشکیل شد تا بررسیهایی درباره وضعیت قوانین مبارزه با پولشویی در بازارهای مختلف مالی را در سرتاسر جهان انجام دهد و نتیجه آن را در جلسات هر چهار ماه یک بار خود به اطلاع کشورهای عضو برساند تا این کشورها بتوانند ریسک سرمایهگذاری در بازارهای مالی هدف را بررسی و در مورد سرمایهگذارانی که به «کشورهای مشکوک» میروند، احتیاط کنند.
وظیفهای که برایش در نظر گرفته شده بود، این بود که روند پولشویی در دنیا را بررسی کند، در سطح ملی و بینالمللی بر نحوه اجرای قوانین و فعالیتهای مالی کشورها نظارت و استانداردهایی برای مبارزه با پولشویی طراحی کند.
در سال ٢٠٠١ بعد از حملات تروریستی ١١ سپتامبر به برج های مرکز تجارت جهانی در نیویورک، یک وظیفه دیگر هم به عهده کارشناسان سازمان گذاشته شد و آن اینکه «بازارهای هدف برای سرمایهگذاری را از نظر وجود امکان تامین مالی تروریسم» بررسی کنند.
FATF در مورد پولشویی ٤٠ توصیه و در مورد تامین مالی تروریسم ٩ توصیه دارد که بر اساس آنها کشورهای مختلف را بررسی و ردهبندی میکند. توصیههای این نهاد میتواند از طریق وضع قوانین داخلی توسط کشورها، به اجرا دربیاید و زمینههای پولشویی و تامین مالی تروریسم را کاهش دهد.روز يكشنبه براي تعيين پيوستن يا نپيوستن ايران به اين كنوانسيون درمجلس جلسهاي برگزار شد كه موافقان و مخالفان خود را داشت.هركدام دلايلي را براي مخالفت وموافقت خود بيان كردند با اين حال لوايح مرتبط با FATF تصويب شد.براي بررسي بيشتر پيامدهاي تصويب اين لوايح وريشه مخالفت افراد با پيوستن به اين كنوانسيون، گفت و گويي با احمد شيرزاد،نماينده مجلس ششم داشته ايم كه درادامه مي خوانيد:
پیوستن ایران به کنوانسیون FATFومقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) چه فواید و پیامدهایی برای ایران دارد؟ آیا شما با این موضوع موافق هستید؟
صرف نظر از اینکه چه کسانی عضو این کنوانسیون هستند و چه استفاده ای از آن می کنند ،نفس این پیمان، یک پیمان مثبت و اخلاقی است و به نظر من حتما لازم است. چند هفتهای از حادثه تلخ تروریستی اهواز و حمله به عزیزانمان در رژه اهواز و از دست دادن ۲۴ انسان شریف نگذشته است .
اگر دست ما میرسید وامکانی داشت و منابع مالی تروریست ها را قطع می کردیم قطعا این اتفاق نمی افتاد یا خیلی با دشواری بیشتری اتفاق میافتاد .
تروریست ها در همه جای دنیا به دلیل اینکه پول به آنها میرسد، حضور دارند. این کنوانسیون برای این است که در واقع منافذ حیاتی رسیدن پول به تروریست ها قطع شود.
دراين بین دولت هایی مانند آمریکا و اسرايیل سعی می کردند از این حربه برای مقابله با جنبش های آزادیخواهانه و جنبش های استقلال طلبانه مانند حزبا... لبنان استفاده کنند؛ اين یک بحث ثانوی است و باید جداگانه تحلیل شود. اما نفس این پیمان عقلانی، منطقی و انسانی و در جهت منافع عموم افراد بشری است؛ بنابراین پیوستن به این پیمان اخلاقا کار درستي است.حتی همه ما در روایت ها شنيده بوديم که پیامبر اسلام(ص) قبل از بعثت در پیمانی که جوانان و جوانمردان اهل مكه امضاکرده بودند ،ایشان هم عضو بود.اين به معنی است که هیچ اشکالی ندارد که با کسانی که کیش و مذهب شان با ما تفاوت دارد در جهت انسانی بتوانيم با دیگران همکاری کنيم و در مقابله با تروریستهاقدم مثبتی را برداريم.
برای خاص ایران هم فواید بسیار زیادی میتواند در بر داشته باشد. ما با داعش و برخی از جنبش های تجزیه طلبانه غرب کشور که حادثه تروریستی انجام دادند و برخی از زمینه های تروریستی در سیستان و بلوچستان و خوزستان مشکل داریم؛ بنابراین این همکاریهای بینالمللی میتواند به نفع ما باشد .
جایی که بحث حزب ا... لبنان و فلسطین مطرح هست، باید جداگانه راه های مناسبی را برای آن پیشبینی کرد. به غیر از آن همه می دانیم که اگرما این پیمان را تصویب نمی کردیم (البته هنوز مراحل تصویب ادامه دارد)به مشکل بسیار جدی برمیخوردیم. این بار آمریکا نیست که چوب لای چرخ اقتصاد ما خواهد گذاشت، بلکه حتی کشورهای دوست مانند چین و روسیه و غیره هم دیگر نمیتوانند با ما داد و ستد بانکی داشته باشند. من نمیدانم که چه چیزی در مغز عدهاي می گذرد که فکر میکنند ما اگراصولا بانک و مراوده اقتصاد جهانی و خرید و فروش را تعطیل کنیم، آن وقت زندگی مرفه و خوبی خواهیم داشت. اینها باید جواب بدهند که چه الگویی برای زندگی آینده مردم درذهن دارند.وقتی ما نمی توانیم از چین خرید کنیم به دلیلی که موجه است، آنها میگویند سیستم بانکی شما در مقابله با تروریسم شفاف نیست، چه جوابی داریم که به آنها بدهیم. من فکر می کنم این زندگی در جهان امروز مستلزم پذیرفتن یکسری پیمانهاست. دنیای امروز، دنیایی نيست كه چهاردیواری اختیاری کنیم و در این چهار دیواری اختیاری هر کاری که کردیم برای خودمان باشد. ما به استقلال کشورمان خیلی علاقهمند هستیم ولی اگر براي مثال ما در داخل آبهای سرزمین خودمان خلیج فارس را آلوده کنیم، آن کشورهای منطقه حق اعتراض به ما را ندارند؟ متقابلا اگر آنها آب ها را آلوده کردند ما حق اعتراض به آنها نداریم ؟قطعا داریم .مسائل زندگی بشری امروز به شدت در آمیخته است. همانطور که خطر تسلیحات هسته ای و تسلیحات شیمیایی وجود دارد،کنوانسیونهای مثبتی در دنیا تصویب شده که با این قبیل خطرات مقابل شود( خطر انباشتگی سلاحهای کشتارجمعی).
من فکر می کنم ما به عنوان یک ملت صلح دوست،متمدن و پیشرفته نه تنها نبايد با این پیمان ها مشکل داشته باشیم بلکه بتوانیم خودمان را سردمدار این مساله بدانیم واز سوء استفاده توسط دیگران هم جلوگیری کنیم. طبیعی است اگر ما عضو فعال این کنوانسیونها باشیم، حرفمان بیشتر در رو خواهد داشت.
مخالفت با این کنوانسیون ریشه در چه چیزی دارد؟
این خود رازي است و به زعم برخی از دوستان مشکوک است.نشان میدهد که کسانی اسراري برای پنهان کردن دارند.
اگر بحث کمک کردن به حزبا... باشد، چیزی برای پنهان کردن نیست. هم سران شهدا و هم سران جمهوری اسلامی ایران به شدت با افتخار گفتند: ما به حزب ا... کمک میکنیم.لابد چیزهای دیگری برای پنهان کردن وجود دارد. احتمال ديگر این است که بعضی ها دوست دارند کشور ما در یک انزوای سیاسی در یک فضای ویژه و تحریم قرار بگیرد که در این فضا هم نان سیاسی آنها و هم فعالیت های اقتصادی آنها روغن دارد. مقداری هم شاید تنگ نظری و خوش مغزي مفرط باشد. بعضی ها فکر می کنند هر نوع همکاری بین المللی یعنی دست دادن به کفار،در حالی که اگر اینطور باشد باید از سازمان ملل و تمام فعالیت های ورزشی و تمام فعالیت های کشاورزی سازمان ملل خارج شویم. به عنوان مثال باید گفت سازمانFAOسازمان کشاورزی جهانی، اطلاعات بسیار خوبی برای کشورهای مختلف فراهم می کند.مثلا حرکت آفتهای طبیعی كه مزارع را از بین میبرد.
اگر قرار است همکاری بین المللی نداشته باشیم باید از همه اینها بیرون بیاییم و زندگی چوپانی را شروع کنیم.