قانون-گروه سیاسی
ماهها يا شايد بهتر باشد بگوييم سالها بود كه ايران با 1+5 براي رسيدن به يك راهكار مناسب و بينالمللي در راستاي بهبود شرايط ميان جمهورياسلامي و غرب مذاكره ميكردند. اين روند ادامه داشت تا اينكه فردي به نام دونالدترامپ به عنوان رييسجمهور آمريكا انتخاب شد و بر اساس شعارهاي انتخاباتي كه داده بود، نابودي برجام را آغاز كرد. بعد از ضربه به برجام و شروع ناكارآمدي اين قرارداد بينالمللي، اروپا كه نابودي اين عهدنامه را به ضرر خود ميديد و معتقد بود به هر شكل ممكن بايد آن را حذف كند، برقراري يك كانال مالي را براي رهايي ايران از تحريمهاي آمريكا وعده داد، ولي تا كنون به هيچ نتيجه مثبتي نرسيده است. بعد از اين همه مدت، مسئولان آلماني گفتهاند كه تا هفتههاي آينده اميدواريم اتفاقي در اين زمينه رخ دهد! اين رويه اظهارات بياساس و همچنين تحريمهاي جديد اروپا عليه وزارتاطلاعات ايران و همايش بينالمللي در لهستان سبب سردرگمي و كلافگي مسئولان ايراني در قبال روابط با اروپا شده و آنها را به موضعگيريهاي تند وادار كرده است.
كمكاري جبران شود
در همين راستا روز گذشته هادی شوشتری، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، گفت: ایران به دنبال برقراری روابط اقتصادی و سیاسی با همسایگان منطقهای خود است تا کمکاری اروپاییها در راهاندازی SPV را جبران کند. شوشتری، با یادآوری اینکه برجام توافق چند جانبه بود، گفت: بر اساس منطق تدوین حقوق بینالملل پیمانها، با وجود خروج یکی از طرفها در توافق چند جانبه حیات توافق و معاهده میتواند ادامه پیدا کند. نماینده مردم قوچان و فاروج در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: اروپاییها هم به دنبال خروج آمریکا از برجام آمادگی خود را برای ادامه برجام اعلام کردند، پیرو خروج ایالات متحده آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران، درباره برقراری کانال مالی صحبتهايی مطرح شد. وی افزود: اتحادیه اروپا به لحاظ موضعگیریهای سیاسی بعد از خروج آمریکا از برجام و درباره برقراری کانال مالی مواضع سیاسی به موقع و به هنگامی اتخاذ کرده است اما به لحاظ اقدام عملی انتظارات جمهوری اسلامی ایران را برآورده نکرده است. شوشتری یادآور شد: اقدام اتحادیه اروپا در میدان نتوانسته انتظارات ایران را برآورده کند، از این رو وزیر امور خارجه بارها اعلام کرده که ما منتظر اروپاییها نخواهیم ماند هرچند علاقهمند به همکاری با اروپاییها هستیم از این رو از مجاری دیگر موضوعات و مسائل خود را پیگیری خواهیم کرد. این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی، معتقد است: جمهوری اسلامی ایران از همین رو با سفر به کشورهای دیگر و مذاکره با برخی از سران کشورها مانند هند ،چین ،روسیه یا عراق به دنبال برقراری روابطی است که کم کاری اروپاییها را جبران کند. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: موضعگیری سیاسی و اقدامی اتحادیه اروپا خوب بوده اما اروپاییها باید در سیاست عملی هم اراده کنند و به تعهدات خود پایبند باشند.
شرمآور است
در همين راستا محمدعلی پورمختار، عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس معتقد است باوجود اقدام شرمآور مقامات لهستان در برگزاری کنفرانس ضدایرانی، شهروندان این کشور هیچگاه کمکهای ایران به پناهندگان خود در زمان جنگ جهانی دوم را از یاد نمیبرند. پورمختار با انتقاد از میزبانی لهستان برای برگزاری یک کنفرانس ضد ایرانی گفت: لهستان جایگاهی در اروپا و دنیا ندارد و این اقدام آنها بیانگر ضعف شدید سیاسی در برابر کشورهایی است که آنها را مجبور به برگزاری چنین کنفرانسی کرده اند. نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی بر همین اساس تصریح کرد: لهستان برای کسب جایگاه و مطرح شدن نام خود و به احتمال زیاد دریافت کمک از ارباب خود آمریکا، این میزبانی ننگین را پذیرفته است. وی در ادامه با تاکید بر اینکه بيشك مقامات لهستان برخلاف میل خود و تحت اجبار اقدام به برگزاری کنفرانس ضد ایرانی کرده اند، اظهار داشت: لهستان در مقامی نیست که بخواهد میزبانی کنفرانسی علیه کشور متمدن و باسابقهای همچون جمهوری اسلامی را بپذیرد. پورمختار در ادامه عنوان کرد: به لهستان و سایر کشورهایی که ممکن است از سوی آمریکا تطمیع شده یا مجبور به برگزاری چنین همایش هایی شوند، هشدار می دهیم که در طول 40 سال گذشته ثابت شده اینگونه کنفرانسها بسیار برگزار شده و حتی اقدامات نظامی و جنگ افروزانه علیه ایران انجام شده اما شکست اصلی با آنها بوده و در نهایت جایگاه ایران تقویت می شود. این نماینده مردم در مجلس دهم در ادامه تاکید کرد: وزارت امور خارجه باید هوشیارانهتر در تعامل با کشورها به خصوص کشورهایی امثال لهستان عمل کند و توجه داشته باشد که ساخت قدرت در داخل کشور می تواند استحکام را بیش از پیش قوی کند که البته هوشیاری مردم نیز در این زمینه مفید خواهد بود. وی درباره روابط گذشته ایران و لهستان و نجات جان بسیاری از شهروندان لهستانی توسط کشورمان، یادآور شد: لهستان در جنگ جهانی دوم از جمله کشورهایی بود که تحت تجاوز هیتلر قرار گرفت و تعدادی از شهروندان لهستانی به ایران پناهنده شدند که ما نیز از آنها به خوبی پذیرایی کردیم تا زمانی که به کشور خود بازگشتند. عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس شورای اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: ارتباط ایران و لهستان از دیرباز بوده است اما بنا به تغییرات سیاسی یا تغییر روسای جمهور ممکن است تحرکات سیاسی علیه ایران داشته باشند، با این حال کمک های گذشته ایران به شهروندان این کشور در حافظه ملت لهستان باقی است و پاسخ ريیس دولت کشور خود را خواهند داد.
نقد به موقع
حسین نقوی حسینی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نيز اعتقاد دارد تحریم وزارت اطلاعات کشورمان توسط اتحادیه اروپا منحرف کردن افکار عمومی برای عدم پاسخگویی در خصوص برجام است. نقوی حسینی در واکنش به قرار گرفتن وزارت اطلاعات و دو ایرانی در لیست تروریسم اتحادیه اروپا، گفت: امروزه کشورهای اروپایی میزبان انواع گروه های تروریستی هستند و هیچگاه برخوردی با این افراد از سوی این دولتها نشده است. نماینده مردم ورامین و پیشوا در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه رفت و آمد و داشتن دفتر توسط گروههای تروریستی در برخی کشورهای اروپایی خلاف قوانین بین المللی است، اظهار کرد: منافقین، الاحوازیه و...از جمله گروه های تکفیری- تروریستی هستند که در ایران عملیات تروریستی انجام داده اند و موجب شهادت هموطنانمان شدند اما اروپایی ها به آنها پناه داده اند. وی با بیان اینکه کشورهای اروپایی امروزه برای فرار از افکار عمومی و عدم پاسخگویی در خصوص اقداماتشان در برجام تلاش میکنند با طرح موضوعاتی مانند مساله تروریست و برچسب زدن به کشورمان طفره بروند، ادامه داد: در واقع اتحادیه اروپا چندین بار برای اجرای کانال مالی ویژه با ایران زمان مشخص کرد اما نتوانست در برابر آمریکا تصمیم مستقل بگیرد از این رو چنین موضوعاتی را به میان می کشند. این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه می توان به وضوح فرار روبه جلوی اروپا در مقابل کشورمان را مشاهده کرد، تصریح کرد: بر این اساس رفتار متناقضی از سوی این کشورها در خصوص مساله برجام، تروریست و ... مشاهده میشود اما قاره سبز باید حواسش باشد طرح این مسائل نمیتواند انجام تعهدات برجامی را از آنها سلب کند. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: این مهم در حالیاست که اروپایی ها باید بدانند ادامه تبادلات مالی و تجاری با ایران م تواند برایشان دستاورد داشته باشد وگرنه شریکی مانند ایالات متحده همواره آنها را تنها خواهد گذاشت.
استمداد از دستگاه ديپلماسي
پيش از اين علیرضا رحیمی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نيز گفته بود: در حال حاضر رومانی رییس دورهای اتحادیه اروپاست بنابراين درخواست ما از وزارت امور خارجه احضار سفیر رومانی به عنوان نماینده رییس دورهای اتحادیه اروپاست . رحیمی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، گفت: وزارت امور خارجه باید در اعتراض به تحریم اخیر اتحادیه اروپا سفیر رومانی را به عنوان نماینده رییس دورهای اتحادیه اروپا احضار کند. وی در واکنش به تحریم جدید اتحادیه اروپا، اظهار کرد: در ماههای اخیر شاهد یکسری اتهامات بی اساس توسط برخی از کشورهای اروپایی نسبت به جمهوری اسلامی ایران بودیم که نه تنها مستندات و ادله کافی نداشتند که ارتباطات این اتهامات نشان دهنده وجود سناریویی پشت این اتهامات است. وی با اشاره به مناسبات ایران و اتحادیه اروپا، گفت: مناسبات ایرا ن و اتحادیه اروپا از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ بنابراين نباید افراطیون عامل بر هم خوردن این مناسبات به خصوص دوجانبه شوند، البته که موارد مطرح شده در روزهای اخیر از اساس بی پایه است. این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در پایان تاکید کرد: در حال حاضر رومانی رییس دورهای اتحادیه اروپاست. درخواست ما از وزارت امور خارجه احضار سفیر رومانی به عنوان نماینده رییس دورهای اتحادیه اروپاست تا توضیحات لازم داده شود که در نهایت اقدامات افراطیون منجر به بر هم خوردن کاهش مناسبات با اتحادیه اروپا نشود.
راهبرد برد-برد
اينكه اروپا براي همگرايي با ايران مقابل آمريكا بايستد رويايي است كه برخي در سر دارند، ولي اين موضوع هيچگاه به حقيقت نخواهد پيوست. موضوعي كه شايد برخي در افكار عمومي و ميان مردم آن را القا كردند ولي بيشك در عالم حقيقي وضعيت به گونهاي ديگر پيش خواهد رفت زيرا اروپا نيز به دنبال منافع خود ميگردد. اين گفتهها همه برگرفته از آن نيست كه بايد با اروپا گلاويز شد يا روابط را به آشوب كشيد ولي بايد به شيوهاي كه كشورهايي مانند روسيه، هند و چين با آنها مراوده دارند برخورد كنيم كه آينده به نفع ما رقم بخورد و بازي برد-بردي در پيش باشد.